✎ Arnold Vermeeren ingewijd als gids in het Zen Zien Tekenen

arnold lenie

In november j.l. is Arnold Vermeeren ingewijd als gids in het Zen Zien Tekenen in de traditie van Frederick Franck. De traditie van de ‘overdracht’ en inwijding tot gids in het Zen Zien Tekenen is nog relatief jong:

Frederick Franck heeft er heel bewust voor gekozen in het Zen Zien Tekenen de zentraditie van de lijn over te nemen. Daarbij vertrouwt een zenmeester zijn ‘leer’ toe aan een student, die deze dan op zijn/haar beurt kan doorgeven. Het is een overdracht ‘van hart tot hart’. Als grondlegger van het Zen Zien Tekenen was Franck de eerste die dit ook zo deed, met instemming van de Amerikaanse zenmeesters DT Suzuki en Kobori Sohaku. Hij gaf zijn leer en daarmee de leerbevoegdheid door aan enkele Amerikaanse studenten en aan Maria Adriaens in Nederland.

In de VS is voor zover bekend niemand meer actief in het geven van workshops. In Nederland leeft de lijn voort zoals Franck die bedoeld heeft: zijn leerling Maria Adriaens gaf na jaren lesgeven het stokje van het Zen Zien Tekenen door aan Leo van Vegchel en Lenie Otten. En deze op hun beurt aan Nelleke Metselaar (2019) en nu dus aan Arnold Vermeeren.

 

Arnold behoort daarmee tot een vierde generatie ‘gidsen’. In de Zen Zien Tekenentraditie is de titel gids gekozen omdat het de verhouding beter weergeeft dan een hiërarchische verhouding van leraar/leerling. Werkelijk inzicht in wat het Zen Zien Tekenen kan betekenen kan alleen ontstaan als er wederzijdse openheid is en ontvankelijkheid voor elkaars kennis en ervaring. Een gids heeft het vertrouwen gekregen van zijn of haar ‘leraren’ om het gedachtengoed en manier van werken naar volledig eigen inzicht verder te brengen in de wereld.

Rondom de huidige gidsen zijn er ook enkele anderen die introductielessen geven of tekendagen organiseren. Zie voor korte bio's van ieder het menu-item 'over ons'.

Blogs

 

De soep vanmiddag was knolselderijsoep - Maria Adriaens

Lees meer...

 

Jezelf voeden met vrede.. - Maria Adriaens

Lees meer...

Om te lezen (2)

 

Een leuke stimulans om elke dag te tekenen (engelstalig artikel):

Nine things that happen when you carry your sketchbook non-stop

 

Interview met Zen Zien Tekenaar Arnold Vermeeren over zijn ervaringen met 'Urban sketching'

 

"Vrijdag jl. fietsten we over de hei en tekenden we de kudde...

Lees meer...

Links en literatuur (2)

Links:

Literatuur:

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Facebook

Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Quotes