Geef het geen naam

 
Geef het geen naam (Gentiana van Rijzingen)
Een van de fijne dingen van het Zen Zien Tekenen is dat je met 'nieuwe ogen' gaat kijken. 
Tijdens een cursus wordt vaak gevraagd om naar buiten te lopen en wat je ziet geen naam te geven, om vervolgens iets mee te nemen naar je tafel en dat te gaan tekenen.
Geen makkelijke opdracht. Zodra ik iets zie, betitel ik het als boom, blad of steen. Of zelfs specifiek als: berk, eikenblad, stoeptegel. Voor mij werkt het heel fijn als ik voorafgaand aan deze oefening mediteer op het 'geen naam geven'.
Dat werkt als volgt:
 
Ga rustig zitten en sluit je ogen. Concentreer je op wat je hoort en betitel het alleen als geluid, dus niet als vogel, klok, enz. Ga dan langzaam met je aandacht meer naar je lichaam, naar wat je voelt, ruikt en proeft en betitel het alleen met lichaam. Concentreer je eens specifiek op je duimen en loop dan al je vingertoppen even na. Open dan je ogen en betitel alles wat je ziet alleen met vorm. Sta langzaam op en ben je bewust van je beweging.
 
Als je nu naar buiten loopt zul je verwonderd zijn over wat je allemaal waarneemt. Zie het: hoe beweegt het? Raak het aan. Luister ook naar geluid en neem waar wat voor sensaties dit alles in je lichaam teweeg brengt.
Door nu iets mee naar je tafel te nemen om te gaan tekenen haal je het van buiten naar binnen. Je hele lichaam is wakker gemaakt. Je handen volgen makkelijker je ogen en zijn ook sensitief voor het gevoel dat je potlood je geeft. De tekening ontstaat als totaalervaring van het object op het papier.
Een heel bijzondere ervaring....
 
Gentana van Rijzingen

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Facebook

Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Quotes