logo zzt

Gidsen

De weg van het Zen Zien Tekenen is ontwikkeld door Frederick Franck, een van oorsprong Nederlandse arts en kunstenaar. In Nederland is er momenteel een aantal mensen actief met geven van lessen en cursussen in het Zen Zien Tekenen. Deze zijn opgeleid door Maria Adriaens, een directe leerling van Frederick Franck.
We noemen hen 'gidsen' in plaats van leraren. Zij voelen zich namelijk geen autoriteit, maar gids op de weg naar het werkelijk zien. Hieronder vind je bij elk een toelichting.

Frederick Franck

Het Zen Zien Tekenen is ontwikkeld door Frederick Franck (1909 - 2006), een van oorsprong Nederlandse arts en kunstenaar. In de jaren zestig van de vorige eeuw verliet hij de kunstwereld en zocht een manier om zijn plezier in tekenen te hervinden.

Lees meer

Leo van Vegchel

Leo van Vegchel (1953) ziet het tekenen als een diepe vorm van mindfulness.
Leo is docent, pelgrim en beeldend kunstenaar en woont in Eindhoven. 

Lees meer

Nelleke Metselaar

Voor Nelleke Metselaar (1956) werd het Zen Zien Tekenen een van de belangrijkste activiteiten in haar leven.
Waarnemen, stilte, reflectie en meditatie zijn hierin voor haar samengevallen.  

Lees meer

Kunstenaars

Het zen zien tekenen is van alle tijden, al werd het niet zo genoemd. Ook door grote kunstenaars in het verleden werd goed kunnen zien en tekenen als belangrijke vaardigheden gezien.

Lees meer

Maria Adriaens

Maria Adriaens (1939) vergelijkt de weg van het Zen Zien Tekenen vaak met een pelgrimstocht Het potlood is de wandelstok en het papier een onbetreden land…

 

Lees meer

Lenie Otten

Lenie Otten (1951) begon in Eindhoven met zenmeditatie en werd later leerling van Ton Lathouwers. Drie jaar later ontmoette zij Maria Adriaens en werd haar leerling in het Zen Zien Tekenen.

Lees meer

Overige gidsen

 

Naast de gidsen zijn er in Nederland nog enkele bevlogen Zen Zien Tekenaars die (introductie)workshops en privélessen geven.

Lees meer

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Facebook

Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Quotes