• facebook bw
  • twitter bw
  • linkedin bw
Alle artikelen...
Alle beschouwingen...
Alle oefeningen...

Zen Zien Tekenen kun je alleen doen of samen met anderen. Om Zen Zien Tekenen te leren beoefenen is het niet nodig om ervaring te hebben met tekenen of meditatie. Het gaat bij Zen Zien Tekenen niet om het nastreven van een 'mooie tekening' of om 'goed' te leren mediteren. De belangrijkste oefening is juist het loslaten van onze gerichtheid op techniek en resultaat. Als dat lukt ontstaat pas echt de ervaring van het zien. En als je werkelijk ziet, volgt je potlood vanzelf. Frederick Franck noemt dit de 'oog-hart-hand-reflex'.

Dat werkelijke zien houdt ook in dat je jezelf beschouwt. Maar ook inziet wat je doet en hoe je functioneert in relatie met de wereld om je heen. Je ontdekt nieuwe verbanden, begrijpt de interactie tussen jou en de wereld beter. Zen Zien Tekenen is een goede meditatievorm om je innerlijke stilte gewaar te worden, te herstellen of te beoefenen.

Workshops en oefendagen:

In de oriƫntatieworkshop of -dagen wisselen we het tekenen af met korte zit- of loopmeditaties. We doen oefeningen in waarnemen, in aandacht en in het oefenen van onze tekenhand.
We werken binnen of buiten, zittend of lopend, maar altijd in stilte. In het begin gebruiken we vooral een eenvoudig (vul)potlood, maar uiteindelijk is er geen beperking aan het gebruik van materialen of technieken.

In de oriĆ«ntatie beginnen we met de contourtekening: met oog en hand volg je strelenderwijs de contouren van je onderwerp: hoe zacht of hard is de contour van een appel? Hoe vertakken de nerven van een blad zich? Hoe breekt licht door water en glas? Hoe maakt de bloem zich los van de achtergrond en is daarmee toch verbonden? In de vervolgtraining verdiepen we dit en werken ook met andere tekentechnieken; zoals het snelle 'gebaar', om beweging te volgen, tekenen vanuit het  'nabeeld', de 'crosscontour' en het zien van ruimtediepte, focus en volume.

Regelmatig worden weekenden georganiseerd, waarin heerlijk geconcentreerd getekend wordt, afgewisseld met korte meditaties.

Iedere tekenaar die een of meer curussen of workshops heeft gevolgd is ook welkom bij de losse tekendagen ('aandachtsdagen') die af en toe worden georganiseerd. Tijdens zo'n bijeenkomst wordt getekend maar is er ook tijd voor ontmoeten, uitwisselen en elkaar inspireren.

Direct naar de Agenda: klik hier.

 

"De betekenis van het leven is om te zien"
Hui Neng, 7e eeuw

"Bij Zen Zien Tekenen ziet het oog, wordt je hart bewogen, en tekent je hand" Frederick Franck

"Zoals jij de wereld ziet, zo ziet de wereld jou" Leo van Vegchel

"Wat ik niet heb getekend heb ik nooit werkelijk gezien" Frederick Franck

"Het tekenen van een braamblad werd het begin van een pelgrimstocht" Maria Adriaens

"Wanneer je kijkt zie je nog niet, wanneer je ziet grijpt het je aan" Willem Hussem

"Zien doe je niet alleen met je ogen" Vincent Bijlo

"Wat is het moeilijkste van alles?"

"Dat wat het makkelijkste lijkt: te kunnen begrijpen wat je met de ogen ziet" J. W. Goethe

"Wat te doen als je alles hebt geprobeerd en niets lukt? Doorlopen!" Ton Lathouwers