• facebook bw
  • twitter bw
  • linkedin bw
Alle artikelen...
Alle beschouwingen...
Alle oefeningen...

Maria Adriaens (1939) behoort tot de Congregatie van de Zusters van Schijndel en was werkzaam als onderwijzeres. Al vanaf 1973 was ze met zenmeditatie bezig en in 1980 kreeg ze de mogelijkheid om een cursus bij Frederick Franck te volgen. Deze vroeg nadat hij haar tekeningen had gezien of hij haar mocht opleiden, zoals een leerling onderricht ontvangt van een zenmeester. Van 1980 tot 1994 volgde een periode van studiereizen naar Frederick Franck in Amerika en, samen met hem, in Europa.

Al vanaf 1982 geeft Maria het Zen Zien Tekenen door aan anderen. Het begon met kindercursussen en inmiddels heeft ze ook vele honderden volwassenen laten proeven. Maria leidde Leo van Vegchel en Lenie Otten op in het Zen Zien Tekenen.

Momenteel tekent Maria niet veel meer. Haar religieuze leven, tekenen, Zen, Jung en Thomas Merton vormen geen losse puzzelstukjes meer, ze vormen een samenhangend geheel dat leven heet. Soms zoekt ze nog de marktplaats op, waar mensen zijn, en geeft dan tekenles, ontdekkingsles. 

“Terwijl ik je teken, wordt jouw gezicht het mijne. Word ik meer de innerlijke verbondenheid gewaar. Even loop je het blikveld binnen van mijn hart – waar kom je vandaan, waar ga je heen?”

“Kijk naar de groenten. In alle soorten en maten dansen zij uit de aarde. Zie hoe een uitloper van een snijboon bij het zoeken van de bonenstaak zich door de wind liet ombuigen...”

"We trekken naar buiten, het vrije veld in. Steeds meer ruimte zien. Alsof je vleugels hebt. En dan vliegt er een vogel op dit moment van zijn leven, op dit moment van mijn leven, van het grasveld op tussen de bomen door weg. Aanraking van louter leven. Je potlood wandelt, draaft, struikelt, klautert, hinkt, zwiert en danst al die vormen op papier, waar doorheen het Ene Leven straalt. Je houdt je aandacht aan de lijn. Wat je op papier oefent, wetkt door in je leven. je stapt van je fiets en gaat de tempelruimte binnen van een bloeiende grasspriet."

Maria Adriaens in 'Ruimte Zien'

Ruimte zien

Het boek is te koop in de boekhandel (of via www.asoka.nl): 19,95 

"De betekenis van het leven is om te zien"
Hui Neng, 7e eeuw

"Bij Zen Zien Tekenen ziet het oog, wordt je hart bewogen, en tekent je hand" Frederick Franck

"Zoals jij de wereld ziet, zo ziet de wereld jou" Leo van Vegchel

"Wat ik niet heb getekend heb ik nooit werkelijk gezien" Frederick Franck

"Het tekenen van een braamblad werd het begin van een pelgrimstocht" Maria Adriaens

"Wanneer je kijkt zie je nog niet, wanneer je ziet grijpt het je aan" Willem Hussem

"Zien doe je niet alleen met je ogen" Vincent Bijlo

"Wat is het moeilijkste van alles?"

"Dat wat het makkelijkste lijkt: te kunnen begrijpen wat je met de ogen ziet" J. W. Goethe

"Wat te doen als je alles hebt geprobeerd en niets lukt? Doorlopen!" Ton Lathouwers