• facebook bw
  • twitter bw
  • linkedin bw
Alle artikelen...
Alle beschouwingen...
Alle oefeningen...

"Iedere authentieke kunstenaar heeft het zien tekenen opnieuw ontdekt en in praktijk gebracht. Vanaf de Griekse vaasschilders, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rembrandt tot en met Delacroix, van Gogh, Degas, Klimt en Schiele. Alle werk van hen bewijst dat. De razendsnelle tekeningen van Venetië die Turner maakte, of de mensen van Rembrandt, staan heel ver af van schetsen, het zijn prachtige tekeningen die met de snelheid van het licht zijn ontstaan. Ze zijn meer: ze overbruggen de afstand tussen Westerse kunst en die van het Verre Oosten.

In zijn tekeningen bewijst Rembrandt ontegenzeggelijk hoe onafhankelijk de innerlijke dimensie, de innerlijke ruimte, is van het formaat. Elk van zijn Hollandse landschappen die het formaat hebben van een ansichtkaart is een kostbare les: deze paar vierkante centimeter slagen erin de onmeetbare ruimte van het universum weer te geven.

Eerlijke tekeningen vereisen vaardigheid van de hand en visuele intelligentie van de ogen. Elke tekening van Ingres laat deze beide tot in de hoogste graad zien. De tekeningen van Cézanne of Van Gogh kunnen er soms onbeholpen uitzien, maar ze zijn nooit gekunsteld, nooit onecht. Die van Egon Schiele zijn nooit onbeholpen, maar bijna altijd verbazingwekkend briljant. Die van Goya of Rembrandt stijgen boven al deze categorieën uit. 

Ik heb eens gelezen dat Michelangelo van El Greco gezegd heeft: 'Hij is werkelijk een heel aardige man, het is jammer dat hij niet zo goed kan tekenen'. Cézanne had zo'n ontzag voor kunst dat hij wanhopig twijfelde of hij deze ooit meester zou worden, maar hij bleef eraan werken tot dat hij stierf. Hokusia voelde op zijn tachtigste dat hij nog dertig jaar nodig had..."

Uit: Frederick Franck, 'Zen Zien, Zen Tekenen'

 

 

"De betekenis van het leven is om te zien"
Hui Neng, 7e eeuw

"Bij Zen Zien Tekenen ziet het oog, wordt je hart bewogen, en tekent je hand" Frederick Franck

"Zoals jij de wereld ziet, zo ziet de wereld jou" Leo van Vegchel

"Wat ik niet heb getekend heb ik nooit werkelijk gezien" Frederick Franck

"Het tekenen van een braamblad werd het begin van een pelgrimstocht" Maria Adriaens

"Wanneer je kijkt zie je nog niet, wanneer je ziet grijpt het je aan" Willem Hussem

"Zien doe je niet alleen met je ogen" Vincent Bijlo

"Wat is het moeilijkste van alles?"

"Dat wat het makkelijkste lijkt: te kunnen begrijpen wat je met de ogen ziet" J. W. Goethe

"Wat te doen als je alles hebt geprobeerd en niets lukt? Doorlopen!" Ton Lathouwers