• facebook bw
  • twitter bw
  • linkedin bw
Alle artikelen...
Alle beschouwingen...
Alle oefeningen...

Frederick Franck (1909 – 2006) is de grondlegger van het Zen Zien Tekenen. Hij werd in geboren in Maastricht, studeerde medicijnen, tandheelkunde en beeldende kunst, was drie jaar verbonden aan de stad van Albert Schweitzer in Lanbarent, ontving een eredoctoraat in Schone Kunsten van de Universiteit van Pittsburgh. Hij woonde vanaf 1945 vlakbij New York waar hij de ruïne van een 18e eeuwse watermolen restaureerde als een ‘trans-religeuze oase van innerlijkheid’. Hij is auteur van tal van boeken over zenboeddhisme en tekenen.

Tekeningen van Frederick Franck zijn in de vaste collectie van meer dan twintig musea over de hele wereld opgenomen, o.a. in het Museum of modern Art en het Tokyo National Museum.

 "Soms heb ik, als ik aan het tekenen ben, het gevoel dat ik niet meer aan het doen ben dan in en uit te ademen. Ik adem de wereld in, en adem de tekening uit. Het potlood doet de rest.

Als het oog zich opent om te zien, neemt het plotseling niets meer voor lief. De dingen die ik teken, of het nu een blad is, een rozenstruik, een vrouw, of een kind, zijn niet langer meer dingen, niet langer meer mijn ‘object’.

Ik zeg ja tegen het bestaan. Door het te tekenen erken ik het, ik verklaar dat het mijn totaal aandacht waard is. Dat het mijn aandacht net zo waard is als de aandacht die ik aan mijzelf geef, wan het pure bestaan is het ontzagwekkende mysterie en wonder dat we delen.

Je gehele oriëntatie ondergaat een radicale verandering. Bij het zien/tekenen keert iemand zich naar binnen. Het ‘plaatje’ doet er niet toe, maar het komt ook niet op de tweede plaats. Het vereist een andere manier van functioneren: het wordt een getuige van de waarheid van wat iemand ziet.

Omdat iemand in het zien/tekenen 'wordt' wat hij tekent, maakt het hem betrekkelijk onschuldig. Issa, die onschuldig overgeleverd was aan zijn haiku-oog, had medelijden met een vlieg. Terwijl je aan het tekenen bent kun je de gevoelens van mededogen met alles wat leeft niet ontlopen, of het nu de dode bosmarmot op de weg is, het jonge vogeltje dat uit het nest is gevallen, of het oude stel in de supermarkt. Dit maakt het zien/tekenen gelijkwaardig aan een gebed of meditatie."

Frederick Franck in 'Zen Zien, Zen Tekenen'

 

"De betekenis van het leven is om te zien"
Hui Neng, 7e eeuw

"Bij Zen Zien Tekenen ziet het oog, wordt je hart bewogen, en tekent je hand" Frederick Franck

"Zoals jij de wereld ziet, zo ziet de wereld jou" Leo van Vegchel

"Wat ik niet heb getekend heb ik nooit werkelijk gezien" Frederick Franck

"Het tekenen van een braamblad werd het begin van een pelgrimstocht" Maria Adriaens

"Wanneer je kijkt zie je nog niet, wanneer je ziet grijpt het je aan" Willem Hussem

"Zien doe je niet alleen met je ogen" Vincent Bijlo

"Wat is het moeilijkste van alles?"

"Dat wat het makkelijkste lijkt: te kunnen begrijpen wat je met de ogen ziet" J. W. Goethe

"Wat te doen als je alles hebt geprobeerd en niets lukt? Doorlopen!" Ton Lathouwers