Fazant steekt over

Fazant steekt over (Maria Adriaens)
Vaak geeft Frederick Franck de opdracht om een boom te tekenen. 

Zoals deze:  een knotwilg net op de top van een heuvel in de bocht van de weg. Een silhouet tegen een grijze hemel. De draaiing van de weg: hoe teken ik dat? Ik zoek mijn plek midden op het asfalt, wil niet meer tekenen dan nét dat wegbuigen van het weggetje achter die wat verhoogde berm rechts. Links achter de boom is dan nog net iets van de verte van het landschap zichtbaar. Het wordt even wat op en neer lopen voor ik precies de juiste plek vind.

Dan eerst de dryrun. Ik neem de pen en begin met het weggetje en de linker- en rechterberm, zodat er geen twijfel meer is dat de boom staat waar die de meeste aandacht krijgt.

Het vraagt uithoudingsvermogen om de dans van de takken te volgen…het voelt of ik er zelf mee de hemel wil aanraken. Er staan ook nog wat groeisels dichter bij me. Ik voel me op die heuvel met het uitzicht zo opgetild op de aardbol staan! Ik teken iets van de verte tussen de begroeiing door, neem een potlood om de lucht erachter wat grijs te maken. Met mijn pen en een natte vinger wordt de boom donkerder.

Net op het moment waarop ik heel stil - nog even in die ruimte! - het geheel bezie, beweegt rechts iets in de berm. Mijn pen tekent al: iets schiet de weg over…! Ja, dat was net wat nodig was om helemaal enthousiast en dankbaar de map te sluiten.

Als ik later Frederick Franck de tekening laat zien heeft hij het over het zien in de eerste NEN, dat waarnemen in die fractie van een seconde waarin je nog geen oordeel vormde, er nog geen namen zijn...

IMG 3671

Tekening Maria Adriaens: Fazant steekt over.
Uit: Ruimte Zien, Hoofdstuk 3, Het bos biedt zoveel ruimte.

Contact

Voor meer informatie kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. opnemen.

Facebook

Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Quotes

  • "Door het helemaal loslaten van het presteren en het in alle rust waarnemen en met mijn hand volgen van wat ik zie, ben ik veel vrijer gaan schilderen en tekenen. Met meer aandacht, rust én focus."- Marlet H
  • "'Strelend' tekenen, dat is voor mij een bijzondere ervaring, keer op keer…"- Muuk tS 
  • “Zen zien tekenen heeft me geholpen om plezier in tekenen te krijgen, vooral omdat het vanuit ontspanning gebeurt”- Laurine vd D
  • "Groots: de ervaring om vanuit verbinding met mijn potlood over papier te bewegen…Speels en ontspannen begon een deurtje zich te openen naar een hele andere manier van ‘dingen tekenen’."  - Ellen B.
  • "Een waardevolle investering in anders kijken, zien en vervolgens tekenen met aandacht en hart! Mijn manier van tekenen is na deze retraite compleet veranderd." - Ellen Lisa 
  • "Zen Zien Tekenen is....innerlijke rust en levendige verbazing over zijn in onze handen."  - Joop H
  • "Dit is wat bij mij opwelde: de radijs...de zonnebloem...de mandarijn, dát wat is getekend  (gelijkend of niet, lós van alle oordelen en gedachten, maar wél geobserveerd.. gevoeld.. geroken.. aangeraakt met de aandacht..) kan nooit meer niét zijn gezien!" - Bianca van B