De bloemenmarkt

Bloemenmarkt (Maria Adriaens)
Vandaag is de markt mijn meditatieruimte. Het is er druk.
Ik kom uit bij de bloemenkraam, die me meteen boeit door de hoge planten op de achtergrond. Even neem ik het geheel in ogenschouw: de achtergrond met net daarvoor de bloemist met zo’n hoge plant in de hand, de rij lagere planten daarvoor, en nog dichter bij me de kopers die gaan en komen.
Ik neem papier en potlood. Ik begin met een dry-run: even zonder potlood in de hand over het papier het geheel onzichtbaar neerkrabbelen, om de compositie te bepalen en met mijn hand in het papier al die ruimte te voelen tussen voor- en achtergrond.
Dan neem ik het potlood en begin met wat het dichtste bij is: die figuur met die grote tas. Ik zie hoe de houding bepaald wordt door de zwaarte; ik buig mee voorover met de vrouw ernaast; ik teken de man met de hoge potplant er achter… Nu is er iemand bij gekomen met twee hondjes: mijn hand schrijft ze neer, en dan ook die moeder met haar kind - die eerst stond te kijken en dan ineens wegloopt. Hoe ze haar kind draagt.. dat laat ze zo mooi de wereld zien! Ik moet denken aan een poster die ik eens zag met de woorden: “Moeder, leer me het leven zien?” 
O, kijk, helemaal links staat een vrouw achter de lage planten. Haar zie ik kleiner in verhouding met de kopers ervoor. Doordat ik haar teken neem ik meteen die rij planten vooraan mee, tussen de kopers...en dan als laatste de hoge potplanten.
Intussen geniet ik van dit toneel, geniet ik van de ruimtelijkheid, de beweging de relatie van mensen en planten. Een vrouw loopt weg met een een arm vol levend groen…'Teken het dan toch!' En het gebeurde…  Ik sluit de tekenmap, zal er vanavond nog wel een tijd mee bezig zijn. En dan… heel gelukkig op de fiets naar huis, met nieuwe ogen.
 
IMG 3557  IMG 3559 2
Tekening Maria Adriaens, Ruimte Zien, H 5: Bloemenmarkt en vrouw met bloemen.

Contact

Voor meer informatie kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. opnemen.

Facebook

Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Quotes

  • "Door het helemaal loslaten van het presteren en het in alle rust waarnemen en met mijn hand volgen van wat ik zie, ben ik veel vrijer gaan schilderen en tekenen. Met meer aandacht, rust én focus."- Marlet H
  • "'Strelend' tekenen, dat is voor mij een bijzondere ervaring, keer op keer…"- Muuk tS 
  • “Zen zien tekenen heeft me geholpen om plezier in tekenen te krijgen, vooral omdat het vanuit ontspanning gebeurt”- Laurine vd D
  • "Groots: de ervaring om vanuit verbinding met mijn potlood over papier te bewegen…Speels en ontspannen begon een deurtje zich te openen naar een hele andere manier van ‘dingen tekenen’."  - Ellen B.
  • "Een waardevolle investering in anders kijken, zien en vervolgens tekenen met aandacht en hart! Mijn manier van tekenen is na deze retraite compleet veranderd." - Ellen Lisa 
  • "Zen Zien Tekenen is....innerlijke rust en levendige verbazing over zijn in onze handen."  - Joop H
  • "Dit is wat bij mij opwelde: de radijs...de zonnebloem...de mandarijn, dát wat is getekend  (gelijkend of niet, lós van alle oordelen en gedachten, maar wél geobserveerd.. gevoeld.. geroken.. aangeraakt met de aandacht..) kan nooit meer niét zijn gezien!" - Bianca van B