logo zzt

Agenda

In de agenda vind je alle activiteiten die de komende maanden plaatsvinden. Als je voor het eerst kennis maakt met het Zen Zien Tekenen, kies dan voor een kennismakingsworkshop, een Open Dag of introductiecursus. Deze worden op diverse plekken in het land gegeven door gidsen en geoefende tekenaars. Ook is het mogelijk om privélessen te boeken. Zie ook het overzicht van introductiecursussen.

 


Het wonder van de waarneming 

Workshop
Datum: 8 maart 2020 11:00 - 16:00

Plaats: Utrecht, Nederland

In deze bijzondere workshop nemen filosoof Hein van Dongen en Nelleke Metselaar, gids in de traditie van het Zen Zien Tekenen, je mee in de wereld van het waarnemen.
We maken kennis met een begrip uit de westerse filosofie: de fenomenologie en met enkele bekende fenomenologen uit de kunst en literatuur. Afwisselend doen we een aantal oefeningen uit de traditie van het Zen Zien Tekenen, een westerse zenkunst die zich richt op de ervaring van het werkelijk Zien van de dingen om ons heen - met behulp van eenvoudig tekenen. Wellicht kunnen we dan zelf iets van het wonder van het onbevooroordeeld waarnemen ervaren.

In onze cultuur hebben we geleerd doelgericht waar te nemen: we observeren mensen en situaties zo dat we er 'iets mee kunnen' of 'wat aan hebben'. We vinden het belangrijk dat we onze ervaringen kunnen beoordelen, verklaren en beheersen. In verschillende tradities en filosofische stromingen leeft echter het besef dat onze ervaringen aan kwaliteit verliezen door zo'n beperkte blik. Niet alleen wordt het ervaren van verwondering bemoeilijkt en een werkelijk contact met mensen, maar ook een breder begrip van situaties, en zelfs een open wetenschappelijke blik.

In de oosterse filosofie zijn er verschillende oefenwegen die ons proberen los te maken van onze ingekaderde manieren van ervaren, zoals het Taoïsme en het Zen-boeddhisme. Hun tegenhanger in het Westen is de fenomenologie: een richting in de filosofie en psychologie die zich richt op het je bewust worden van wat je ervaart. Husserl, Merleau Ponty en Sartre zijn de grote namen in de fenomenologie, maar ook andere wetenschappers, schrijvers en kunstenaars bedienden zich van deze methode: denk aan Proust, Woolf, Cézanne. 

Fenomenologie is een houding die ook toegepast kan worden in dagelijkse situaties. Vol-ledige aandacht, onbevangenheid en het opschorten van je oordeel zijn elementen van deze beoefening.

Hein van Dongen is gepromoveerd filosoof, consultant en muzikant. Hij is verbonden aan de Academie voor Geesteswetenschappen en aan de stichting Filosofie Oost-West. Zijn meest recente boek gaat over de filosoof Bergson.

Nelleke Metselaar is gids in de traditie van het Zen Zien Tekenen, zoals dat is ontwikkeld door de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Frederick Franck. Zij studeerde aan de Academie voor Geesteswetenschappen en schreef een eindpaper over  ‘De mystiek van het tekenen’. 

Kosten voor de hele dag: 60,- incl lunch

Locatie: (Atelier) Laan van Engelswier 13, Utrecht  (Vanaf CS Utrecht zijn er diverse buslijnen die daar stoppen)

Tijd: 11.00 - 16.00 uur incl lichte lunch

 

 Registratie gesloten
 
15

 

E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Laan van Engelswier 13
3551 XW Utrecht, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 8 maart 2020 11:00 - 16:00

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Facebook

Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Quotes