Meer over Zen Zien Tekenen

Het Zen Zien Tekenen is een manier om de dagelijkse dingen om ons heen met andere, nieuwe ogen te gaan zien Het is een vorm van stille, maar actieve meditatie: je zondert je niet af, maar je bent juist volop aanwezig in het hier en nu. Dit helpt om met volle aandacht in het leven te staan.

Tekenen kun je overal en alles. Alles in onze omgeving is onderwerp en alle gewone dagelijkse dingen worden bijzonder als je ze ziet met een tekenoog. Al tekenende ga je zien en al ziende ben je verbonden met dat wat je ziet.

Het Zen Zien Tekenen is ontwikkeld door de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Frederick Franck. Hij noemt deze vorm van tekenen 'een oefenweg in het zien met onbevangen ogen, een weg die ons in direct intiem contact brengt met de zichtbare wereld en daardoor met onszelf'.
 

Introductie in het Zen Zien Tekenen

Je hebt voor het Zen Zien Tekenen geen ervaring nodig met tekenen of meditatie. Het gaat bij Zen Zien Tekenen niet om het resultaat: je oefent juist met het loslaten van techniek en resultaat. Pas als dat lukt is er ruimte voor het Zien.

 Je kunt het Zen Zien Tekenen leren via enkele privélessen of een introductiedag of -cursus (zie de agenda). In de lessen doen we oefeningen in waarnemen, in aandacht en we oefenen onze tekenhand. We werken binnen of buiten, zittend of lopend, maar altijd in stilte. In het begin gebruiken we vooral een eenvoudig papier en een potloodje.

 

Vervolg

Als je de smaak te pakken hebt zijn er diverse doorlopende cursussen of retraites waarin je deze tekenmeditatie samen met anderen verdiept. Je kunt dan ook meedoen bij de losse tekendagen die op diverse mooie plekken in het land worden georganiseerd. Tijdens zo'n bijeenkomst is er naast het tekenen ook tijd voor ontmoeten, uitwisselen en elkaar inspireren.

Kom meedoen en ervaren!

Contact

Voor meer informatie kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. opnemen.

Facebook

Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Quotes

  • "Door het helemaal loslaten van het presteren en het in alle rust waarnemen en met mijn hand volgen van wat ik zie, ben ik veel vrijer gaan schilderen en tekenen. Met meer aandacht, rust én focus."- Marlet H
  • "'Strelend' tekenen, dat is voor mij een bijzondere ervaring, keer op keer…"- Muuk tS 
  • “Zen zien tekenen heeft me geholpen om plezier in tekenen te krijgen, vooral omdat het vanuit ontspanning gebeurt”- Laurine vd D
  • "Groots: de ervaring om vanuit verbinding met mijn potlood over papier te bewegen…Speels en ontspannen begon een deurtje zich te openen naar een hele andere manier van ‘dingen tekenen’."  - Ellen B.
  • "Een waardevolle investering in anders kijken, zien en vervolgens tekenen met aandacht en hart! Mijn manier van tekenen is na deze retraite compleet veranderd." - Ellen Lisa 
  • "Zen Zien Tekenen is....innerlijke rust en levendige verbazing over zijn in onze handen."  - Joop H
  • "Dit is wat bij mij opwelde: de radijs...de zonnebloem...de mandarijn, dát wat is getekend  (gelijkend of niet, lós van alle oordelen en gedachten, maar wél geobserveerd.. gevoeld.. geroken.. aangeraakt met de aandacht..) kan nooit meer niét zijn gezien!" - Bianca van B